תקשורת יעילה

רוצים לתקשר טוב יותר? טיפים אלה יעזרו לך להימנע מאי הבנות, להבין את המשמעות האמיתית של מה שמועבר, ולשפר מאוד את העבודה ואת היחסים האישיים שלך.

מהי תקשורת יעילה?

תקשורת אפקטיבית עוסקת ביותר מסתם החלפת מידע. מדובר בהבנת הרגש והכוונות העומדות מאחורי המידע. כמו גם היכולת להעביר מסר בצורה ברורה, עליכם להקשיב גם באופן שמקבל את המשמעות המלאה של הנאמר וגורם לאדם האחר להרגיש שמע ומובן לו.

תקשורת יעילה נשמעת כאילו היא צריכה להיות אינסטינקטיבית. אך לעתים קרובות מדי, כאשר אנו מנסים לתקשר עם אחרים משהו משתבש. אנו אומרים דבר אחד, האדם השני שומע משהו אחר, ומתעוררות אי הבנות, תסכול ועימותים. זה יכול לגרום לבעיות בביתך, בבית הספר ובקשרי העבודה שלך.

עבור רבים מאיתנו, תקשורת ברורה ואפקטיבית יותר דורשת למידה של מיומנויות חשובות. בין אם אתם מנסים לשפר את התקשורת עם בן / בת הזוג, הילדים, הבוס או העמיתים לעבודה, לימוד מיומנויות אלה יכול להעמיק את הקשרים שלכם לאחרים, לבנות אמון וכבוד גדולים יותר ולשפר את עבודת הצוות, פתרון הבעיות ואת הבריאות החברתית והרגשית הכללית שלכם.

מה מונע ממך לתקשר בצורה יעילה?

חסמים נפוצים לתקשורת אפקטיבית כוללים:

מתח ורגש מחוץ לשליטה. כשאתה לחוץ או המום רגשית, סביר יותר שתקרא שגויה של אנשים אחרים, תשלח אותות לא מילוליים מבלבלים או דוחים, ותחלוף לדפוסי התנהגות לא בריאים. כדי למנוע סכסוכים ואי הבנות, תוכל ללמוד כיצד להירגע במהירות לפני שתמשיך בשיחה.

חוסר מיקוד. אינך יכול לתקשר ביעילות כאשר אתה עושה ריבוי משימות. אם אתה בודק את הטלפון שלך, מתכנן מה אתה אומר אחר כך או חולם בהקיץ, אתה כמעט בטוח שתפספס רמזים לא מילוליים בשיחה. כדי לתקשר ביעילות, עליך להימנע מהסחות דעת ולהישאר ממוקד.

שפת גוף לא עקבית. תקשורת לא מילולית צריכה לחזק את הנאמר, ולא לסתור את זה. אם אתה אומר דבר אחד, אך שפת הגוף שלך אומרת משהו אחר, סביר להניח שהמאזין שלך ירגיש שאתה לא ישר. לדוגמא, אינך יכול לומר "כן" בזמן שאתה מניד את הראש לא.

שפת גוף שלילית. אם אינך מסכים או לא אוהב את האמור, אתה יכול להשתמש בשפת גוף שלילית כדי לדחות את המסר של האדם האחר, כגון לחצות את זרועותיך, להימנע ממגע עין או להקיש על כפות הרגליים. אתה לא צריך להסכים עם, או אפילו לאהוב את מה שנאמר, אבל כדי לתקשר ביעילות ולא להכניס את האדם האחר למגננה, חשוב להימנע משליחת אותות שליליים.

מיומנות תקשורת אפקטיבית 1: להיות מאזין מאורגן

כאשר אנו מתקשרים עם אחרים, אנו מתמקדים לעתים קרובות במה שעלינו לומר. עם זאת, תקשורת אפקטיבית היא פחות על דיבור ויותר על הקשבה. הקשבה טובה פירושה לא רק הבנת המילים או המידע המועבר, אלא גם הבנת הרגשות שהדובר מנסה להעביר.

יש הבדל גדול בין הקשבה מאורסת לבין פשוט שמיעה. כשאתה באמת מקשיב – כשאתה עוסק במה שנאמר – תשמע את האינטונציות העדינות בקול של מישהו שאומרות לך איך אותו אדם מרגיש והרגשות שהוא מנסה לתקשר. כשאתה מאזין מאורס, לא רק שתבין טוב יותר את האדם האחר, אתה גם יגרום לאותו אדם להרגיש שמע ומובן, מה שיכול לעזור לבנות קשר חזק ועמוק יותר בינך.

על ידי תקשורת בדרך זו, תוכלו גם לחוות תהליך המוריד מתח ותומך ברווחה פיזית ורגשית. אם האדם איתו אתה מדבר רגוע, למשל, האזנה בצורה מאורסת תעזור להרגיע גם אותך. באופן דומה, אם האדם נסער, אתה יכול לעזור להרגיע אותו על ידי הקשבה בצורה קשובה וגורם לאדם להרגיש מובן.

אם המטרה שלך היא להבין את האדם האחר ולהתחבר אליו באופן מלא, הקשבה בדרך מאורסת לרוב תבוא באופן טבעי. אם לא, נסה את הטיפים הבאים. ככל שתתרגל אותם יותר, האינטראקציות שלך עם אחרים יהיו מספקות ומתגמלות יותר.

טיפים להיות מאזינים מאורסים

התמקדו באופן מלא ברמקול. אינך יכול להקשיב באופן מאורגן אם אתה בודק כל הזמן את הטלפון שלך או חושב על משהו אחר. עליכם להישאר מרוכזים בחוויית הרגע לרגע על מנת לאסוף את הניואנסים העדינים ואת הרמזים החשובים הלא מילוליים בשיחה. אם אתה מתקשה להתרכז בכמה דוברים, נסה לחזור על דבריהם בראשך – זה יחזק את המסר שלהם ויעזור לך להישאר מרוכז.

תעדיף את האוזן הימנית שלך. כמה שזה נשמע מוזר, הצד השמאלי של המוח מכיל את מרכזי העיבוד העיקריים הן להבנת הדיבור והן לרגשות. מכיוון שהצד השמאלי של המוח מחובר לצד הימני של הגוף, העדפת האוזן הימנית שלך יכולה לעזור לך לזהות טוב יותר את הניואנסים הרגשיים של מה שמישהו אומר.

הימנע מהפרעה או ניסיון להפנות את השיחה לחששות שלך. באמירה כמו: "אם אתה חושב שזה רע, תן לי לספר לך מה קרה לי." הקשבה אינה זהה לחכות לתורך לדבר. אתה לא יכול להתרכז במה שמישהו אומר אם אתה מגדיר את מה שאתה אומר אחר כך. לעתים קרובות, הדובר יכול לקרוא את הבעות הפנים שלך ולדעת שמוחך נמצא במקום אחר.

הראה את העניין שלך במה שנאמר. טפח מדי פעם, חייך אל האדם וודא כי היציבה שלך פתוחה ומזמינה. עודד את הדובר להמשיך עם הערות מילוליות קטנות כמו "כן" או "אה הא."

נסו לבטל את השיפוט. על מנת לתקשר בצורה יעילה עם מישהו, אינך צריך לחבב אותם או להסכים עם הרעיונות, הערכים או הדעות שלהם. עם זאת, עליכם לבטל את שיקול דעתכם ולמנוע את האשמה והביקורת על מנת להבין אותם לחלוטין. התקשורת הקשה ביותר, כאשר היא מבוצעת בהצלחה, יכולה לעתים קרובות להוביל לקשר לא סביר עם מישהו.

ספק משוב. אם נראה שיש ניתוק, שיקף את מה שנאמר בפרפרזה. "מה שאני שומע הוא", או "נשמע שאתה אומר", הם דרכים נהדרות לשקף בחזרה. אל תחזור פשוט על מה שאמר הדובר במילה במילה – אתה נשמע לא כנה או לא אינטליגנטי. במקום זאת, הביע את משמעות דברי הדובר עבורך. שאל שאלות כדי להבהיר נקודות מסוימות: "למה אתה מתכוון כשאתה אומר …" או "לזה אתה מתכוון?"

שמע את הרגש שמאחורי המילים

התדרים הגבוהים יותר של הדיבור האנושי הם שמקנים רגש. אתה יכול להיות מכוון יותר לתדרים אלה – ובכך להבין טוב יותר את מה שאחרים באמת אומרים – על ידי תרגיל השרירים הזעירים של האוזן התיכונה שלך (הקטנה ביותר בגוף). אתה יכול לעשות זאת על ידי שירה, נגינה בכלי נשיפה או האזנה לסוגים מסוימים של מוסיקה בתדרים גבוהים (סימפוניה של מוצרט או קונצ'רטו לכינור, למשל, במקום רוק, פופ או היפ הופ בתדרים נמוכים).

מיומנות 2: שימו לב לאותות לא מילוליים

האופן שבו אתה מסתכל, מקשיב, זז ומגיב לאדם אחר מספר לו יותר על ההרגשה שלך מאשר מילים לבד יכולות אי פעם. תקשורת לא מילולית, או שפת גוף, כוללת הבעות פנים, תנועות ומחוות גוף, קשר עין, יציבה, גוון קולך ואפילו מתח שרירים ונשימה שלך.

פיתוח היכולת להבין ולהשתמש בתקשורת לא מילולית יכול לעזור לך להתחבר לאחרים, לבטא את כוונתך באמת, לנווט במצבים מאתגרים ולבנות מערכות יחסים טובות יותר בבית ובעבודה.

תוכלו לשפר את התקשורת היעילה באמצעות שפת גוף פתוחה – זרועות לא משולבות, עומדות בעמידה פתוחה או יושבות על קצה המושב ושמירה על קשר עין עם האדם שאיתו אתם מדברים.

אתה יכול גם להשתמש בשפת גוף כדי להדגיש או להעצים את המסר המילולי שלך – ליטוף חבר לגבו תוך שהוא מחמיא לו על הצלחתו, למשל, או להכות באגרופים כדי להדגיש את המסר שלך.

שפר את האופן שבו אתה קורא תקשורת לא מילולית

היו מודעים להבדלים אישיים. אנשים ממדינות ותרבויות שונות נוטים להשתמש בתנועות תקשורת לא מילוליות שונות, לכן חשוב לקחת בחשבון גיל, תרבות, דת, מין ומצב רגשי בעת קריאת אותות שפת גוף. נער אמריקאי, אלמנה מתאבלת ואיש עסקים אסייתי, למשל, עשויים להשתמש באותות לא מילוליים באופן שונה.

הסתכלו באותות תקשורת לא מילוליים כקבוצה. אל תקרא יותר מדי במחווה אחת או רמז לא מילולי. שקול את כל האותות הלא מילוליים שאתה מקבל, בין קשר עין לטון קול לשפת גוף. כל אחד יכול להחליק מדי פעם ולתת קשר עין למשל, או לחצות את זרועותיו בקצרה מבלי להתכוון לכך. שקול את האותות כמכלול כדי לקבל "קריאה" טובה יותר על האדם.

שפר את האופן שבו אתה מספק תקשורת לא מילולית

השתמש באותות לא מילוליים המתאימים למילים שלך במקום לסתור אותן. אם אתה אומר דבר אחד, אבל שפת הגוף שלך אומרת משהו אחר, המאזין שלך ירגיש מבולבל או יחשוד שאתה לא ישר. לדוגמא, לשבת עם ידיים שלובות ולנענע את הראש לא תואם למילים שאומרות לאדם האחר שאתה מסכים עם מה שהוא אומר.

התאם את האותות הלא מילוליים שלך בהתאם להקשר. הטון של הקול שלך, למשל, צריך להיות שונה כשאתה פונה לילד מאשר כשאתה פונה לקבוצת מבוגרים. באופן דומה, קחו בחשבון את המצב הרגשי והרקע התרבותי של האדם שאתם מתקשרים איתו.

הימנע משפת גוף שלילית. במקום זאת, השתמש בשפת גוף כדי להעביר רגשות חיוביים, גם כשאתה לא באמת חווה אותם. אם אתה עצבני לגבי סיטואציה – ראיון עבודה, מצגת חשובה או דייט ראשון, למשל – אתה יכול להשתמש בשפת גוף חיובית כדי לאותת על ביטחון, למרות שאתה לא מרגיש את זה. במקום להיכנס לחדר עם הראש כלפי מטה, עיניים מונעות ולהחליק לכיסא, נסה לעמוד גבוה עם הכתפיים לאחור, לחייך ולשמור על קשר עין ולהעביר לחיצת יד איתנה. זה יגרום לך להרגיש בטוח יותר בעצמך ולעזור להקל על האדם האחר.

מיומנות 3: שמור על עצמך בלחץ

כמה פעמים הרגשת לחוצה במהלך מחלוקת עם בן / בת הזוג, הילדים, הבוס, החברים או העמיתים לעבודה ואז אמרת או עשית משהו שהתחרטת עליו אחר כך? אם תוכלו להקל במהירות על לחץ ולחזור למצב רגוע, לא רק שתמנעו מחרטות כאלה, אלא שבמקרים רבים תעזרו גם להרגיע את האדם האחר. רק כשאתה נמצא במצב רגוע ונינוח, תוכל לדעת אם המצב מחייב תגובה, או שמא האותות של האחר מעידים שעדיף לשתוק.

במצבים כמו ראיון עבודה, מצגת עסקית, פגישה בלחץ גבוה או היכרות עם משפחתו של אדם אהוב, למשל, חשוב לנהל את הרגשות שלך, לחשוב על הרגליים ולתקשר ביעילות בלחץ.

תקשר ביעילות על ידי הישאר רגוע בלחץ

השתמש בטקטיקות תקועות כדי לתת לעצמך זמן לחשוב. בקש לחזור על שאלה או לבירור הצהרה לפני שאתה מגיב.

השהה כדי לאסוף את מחשבותיך. שתיקה אינה בהכרח דבר רע – השהיה יכולה לגרום לך להיראות יותר בשליטה מאשר למהר את תגובתך.

תן נקודה אחת וספק דוגמה או מידע תומך. אם תגובתך ארוכה מדי או שאתה מפלפל על מספר נקודות, אתה מסתכן באיבוד העניין של המאזין. עקוב אחר נקודה אחת בדוגמה ואז בדוק את תגובת המאזין כדי לדעת אם עליך להעלות נקודה שנייה.

העבירו את דבריכם בצורה ברורה. במקרים רבים, איך אתה אומר משהו יכול להיות חשוב כמו מה שאתה אומר. דבר בבירור, שמור על גוון אחיד וצור קשר עין. שמור על שפת הגוף שלך רגועה ופתוחה.

לעטוף בסיכום ואז להפסיק. סיכמו את תגובתכם ואז הפסיקו לדבר, גם אם היא משאירה דממה בחדר. אתה לא צריך למלא את השתיקה על ידי המשך דיבורים.

הפגת מתחים מהירה לתקשורת יעילה

כששיחה מתחילה להתחמם, אתה זקוק למשהו מהיר ומיידי כדי להוריד את העוצמה הרגשית. על ידי למידה של הפחתת מתח במהירות ברגע זה, תוכל לבצע בבטחה חשבון נפש עם כל הרגשות החזקים שאתה חווה, לווסת את רגשותיך ולהתנהג כראוי.

הכירו כשאתם נלחצים. הגוף שלך יידע אותך אם אתה לחוץ בזמן שאתה מתקשר. השרירים או הבטן שלך צמודים? הידיים שלך קפוצות? הנשימה שלך רדודה? האם אתה "שוכח" לנשום?

קח רגע להירגע לפני שתחליט להמשיך בשיחה או לדחות אותה.

הציל את החושים שלך. הדרך הטובה ביותר להקל על מתח במהירות ובמהימנות היא באמצעות החושים – ראייה, צליל, מגע, טעם, ריח – או תנועה. לדוגמא, אתה יכול להקפיץ מנטה בפה, לסחוט כדור לחץ בכיס שלך, לנשום כמה נשימות עמוקות, לכווץ ולהרגיע את השרירים שלך, או פשוט להיזכר בתמונה מרגיעה ועשירה בחושים. כל אדם מגיב באופן שונה לקלט חושי, לכן עליכם למצוא מנגנון התמודדות שמרגיע אתכם.

חפש הומור במצב. כאשר משתמשים בו כראוי, הומור הוא דרך נהדרת להפיג מתח בעת תקשורת. כשאתה או הסובבים אותך מתחילים לקחת דברים ברצינות יתרה, מצא דרך להקל על מצב הרוח על ידי שיתוף בדיחה או סיפור משעשע.

להיות מוכן להתפשר. לפעמים, אם שניכם תוכלו להתכופף מעט, תוכלו למצוא דרך אמצעית שמחה המפחיתה את רמות הלחץ לכל הנוגעים בדבר. אם אתה מבין שהאדם האחר דואג לנושא הרבה יותר ממך, הפשרה עשויה להיות קלה יותר עבורך והשקעה טובה לעתיד הקשר.

מסכים להסכים, אם יש צורך, ולקחת זמן מהמצב כדי שכולם יוכלו להירגע. צאו לטייל בחוץ אם אפשר, או הקדישו כמה דקות למדיטציה. תנועה פיזית או מציאת מקום שקט להחזיר את שיווי המשקל יכול להפחית את הלחץ במהירות.

מיומנות 4: טען לעצמך

ביטוי ישיר ואסרטיבי גורם לתקשורת ברורה ויכול לעזור להגביר את ההערכה העצמית שלך ואת כישורי קבלת ההחלטות שלך. להיות אסרטיבי פירושו לבטא את מחשבותיך, רגשותיך וצרכיך בצורה פתוחה וכנה, תוך כדי לעמוד על עצמך ולכבד אחרים. זה לא אומר להיות עוין, תוקפני או תובעני. תקשורת אפקטיבית היא תמיד על הבנת האדם האחר, לא על זכייה בוויכוח או על כפיית דעותיך על אחרים.

כדי לשפר את האסרטיביות שלך:

הערך את עצמך ואת האפשרויות שלך. הם חשובים כמו של כל אחד אחר.

דע את הצרכים והרצונות שלך. למד לבטא אותם מבלי לפגוע בזכויותיהם של אחרים

הביעו מחשבות שליליות בצורה חיובית. זה בסדר לכעוס, אבל אתה חייב להישאר מכובד גם כן.

קבל משוב חיובי. קבל מחמאות באדיבות, למד מהטעויות שלך, בקש עזרה בעת הצורך.

למד לומר "לא". דע את הגבולות שלך ואל תיתן לאחרים לנצל אותך. חפש אלטרנטיבות כדי שכולם ירגישו טוב עם התוצאה.

פיתוח טכניקות תקשורת אסרטיביות

קביעה אמפתית משדרת רגישות לאדם האחר. ראשית, הכיר את מצבו או תחושותיו של האדם האחר, ואז ציין את צרכיך או דעתך. "אני יודע שהיית עסוק מאוד בעבודה, אבל אני רוצה שתפנה גם זמן בשבילנו."

ניתן להשתמש בקביעה המסלימה כאשר הניסיונות הראשונים שלך אינם מוצלחים. אתם נעשים איתנים יותר ויותר ככל שמתקדם הזמן, מה שעשוי לכלול תוצאות מתארות אם הצרכים שלכם לא ייענו. לדוגמא, "אם לא תקיים את החוזה, אני אאלץ להמשיך בהליכים משפטיים."

התאמן באסרטיביות במצבי סיכון נמוך יותר כדי לסייע בבניית הביטחון שלך. או שאל חברים או משפחה אם אתה יכול לתרגל טכניקות אסרטיביות עליהם קודם.

מחברים: לורנס רובינסון, ז'אן סגל, דוקטור מלינדה סמית ', M.A.

כתבות אחרונות

בחירת העורכים