תסמיני דיכאון וסימני אזהרה

אתה חושב שאולי אתה בדיכאון? להלן כמה מהסימנים לדיכאון לחיפוש - וטיפים לקבלת העזרה הנחוצה לך.

מהו דיכאון?

הרגשה של פעם בפעם היא חלק נורמלי מהחיים, אך כאשר רגשות כמו חוסר תקווה וייאוש תופסים אחיזה ופשוט לא ייעלמו, ייתכן שיש לך דיכאון. יותר מסתם עצב בתגובה למאבקי החיים ולכישלונות, הדיכאון משנה את אופן החשיבה, ההרגשה והתפקוד שלך בפעילות היומיומית. זה יכול להפריע ליכולת שלך לעבוד, ללמוד, לאכול, לישון וליהנות מהחיים. עצם הניסיון לעבור את היום יכול להיות מכריע.

בעוד שאנשים מסוימים מתארים דיכאון כ"חיים בתוך חור שחור "או שיש להם תחושה של אבדון ממשמש ובא, אחרים מרגישים חסרי חיים, ריקים ואדישים. במיוחד גברים יכולים להרגיש כועסים וחסרי מנוחה. עם זאת אתה חווה את הבעיה, לא מטופל היא עלולה להפוך למצב בריאותי חמור. אבל חשוב לזכור שרגשות של חוסר אונים וחוסר תקווה הם תסמינים של דיכאון – לא מציאות המצב שלך.

לא משנה כמה אתה מרגיש חסר תקווה, אתה יכול להשתפר. על ידי הבנת הגורמים וזיהוי הסימפטומים השונים וסוגי הדיכאון, אתה יכול לנקוט בצעדים הראשונים להרגשה טובה יותר ולהתגברות על הבעיה.

סימנים וסימפטומים

דיכאון משתנה מאדם לאדם, אך ישנם כמה סימנים ותסמינים שכיחים. חשוב לזכור שתופעות אלו יכולות להיות חלק מהנמוכים הרגילים של החיים. אך ככל שיש לך יותר סימפטומים, הם חזקים יותר וככל שהם נמשכים זמן רב יותר – כך גדל הסיכוי שאתה מתמודד עם דיכאון.

10 תסמיני דיכאון שכיחים

תחושות של חוסר אונים וחוסר תקווה. השקפה עגומה – שום דבר לעולם לא ישתפר ואין שום דבר שתוכל לעשות כדי לשפר את מצבך.

אובדן עניין בפעילות יומיומית. לא אכפת לך יותר מתחביבים לשעבר, בילויים, פעילויות חברתיות או מין. איבדת את היכולת שלך להרגיש שמחה והנאה.

שינויים בתיאבון או במשקל. ירידה משמעותית במשקל או עלייה במשקל – שינוי של יותר מ -5% ממשקל הגוף בחודש.

שינה משתנה. או נדודי שינה, במיוחד ערות בשעות הבוקר המוקדמות, או שינה.

כעס או עצבנות. מרגיש נסער, חסר מנוחה, או אפילו אלים. רמת הסובלנות שלך נמוכה, מצבך קצר וכל מה שכולם ועולים על העצבים שלך.

אובדן אנרגיה. מרגיש עייף, איטי ומרוקן פיזית. כל גופך עלול להרגיש כבד, ואפילו משימות קטנות מתישות או לוקח יותר זמן להשלים.

תיעוב עצמי. תחושות חזקות של חוסר ערך או אשמה. אתה מבקר את עצמך בחומרה על תקלות וטעויות נתפסות.

התנהגות פזיזה. אתה עוסק בהתנהגות אסקפיסטית כמו שימוש בסמים, הימורים כפייתיים, נהיגה פזיזה או ספורט מסוכן.

בעיות ריכוז. בעיות התמקדות, קבלת החלטות או זיכרון דברים.

כאבים ולא מוסברים. עלייה בתלונות גופניות כמו כאבי ראש, כאבי גב, שרירים כואבים וכאבי בטן.

הקשר בין תסמיני דיכאון לחרדה

ההערכה היא כי דיכאון וחרדה נובעים מאותה פגיעות ביולוגית, מה שעשוי להסביר מדוע לעתים קרובות הם הולכים יד ביד. מכיוון שחרדה מחמירה את הדיכאון (ולהיפך), חשוב לפנות לטיפול בשני המצבים.

האם מדובר בדיכאון או בהפרעה דו קוטבית?

הפרעה דו קוטבית, הידועה גם בשם מאניה דפרסיה, כוללת שינויים חמורים במצב הרוח, האנרגיה, החשיבה וההתנהגות. מכיוון שהוא נראה כל כך דומה לדיכאון כאשר הוא נמצא בשלב הנמוך, לעתים קרובות מתעלמים ממנו ומאובחנים לא נכון.

זו יכולה להיות בעיה רצינית שכן נטילת תרופות נוגדות דיכאון להפרעה דו קוטבית עלולה להחמיר את המצב. אם אי פעם עברת שלבים שבהם חווית תחושות מוגזמות של אופוריה, ירידה בצורך בשינה, מחשבות מירוץ והתנהגות אימפולסיבית, שקול לקבל הערכה להפרעה דו קוטבית.

סיכון לדיכאון והתאבדות

דיכאון הוא גורם סיכון מרכזי להתאבדות. ייאוש עמוק וחוסר תקווה יכולים לגרום להתאבדות להרגיש כמו הדרך היחידה לברוח מהכאב. אם יש לך אדם אהוב עם דיכאון, התייחס ברצינות לכל דיבור או התנהגות אובדנית וצפה בסימני האזהרה:

מדברים על הרג או פגיעה בעצמי.

הבעת רגשות עזים של חוסר תקווה או לכוד.

עיסוק יוצא דופן במוות או במות.

מתנהגים בפזיזות, כאילו יש להם משאלת מוות (למשל, מהירים באורות אדומים).

מתקשר או מבקר אנשים להיפרד.

לעשות סדר בעניינים (מסירת רכוש יקר, קשירת קצוות רופפים).

לומר דברים כמו "לכולם יהיה טוב יותר בלעדי" או "אני רוצה לצאת".

מעבר פתאומי מלהיות נמוך במיוחד לפעול רגוע ומאושר.

אם אתה חושב שחבר או בן משפחה שוקל להתאבד, הביע את דאגתך ובקש עזרה באופן מיידי. דיבור גלוי על מחשבות ורגשות אובדניים יכול להציל חיים.

אם אתה מרגיש אובדני …

כשאתה מרגיש אובדני, הבעיות שלך לא נראות זמניות – הן נראות מכריעות וקבועות. אך עם הזמן תרגישו טוב יותר, במיוחד אם תקבלו עזרה. ישנם אנשים רבים שרוצים לתמוך בך בתקופה קשה זו, אז אנא הושיט יד!

לפני שאתה חושב על ההתאבדות, התקשר לקבלת עזרה למספר 1201, או בקר באתר של עמותת ער"ן https://www.eran.org.il/

כיצד תסמיני הדיכאון משתנים עם מין וגיל

דיכאון משתנה לעיתים קרובות בהתאם לגיל ומין, כאשר הסימפטומים שונים בין גברים ונשים, או צעירים ומבוגרים.

גברים

גברים בדיכאון נוטים פחות להכיר ברגשות של תיעוב עצמי וחוסר תקווה. במקום זאת, הם נוטים להתלונן על עייפות, עצבנות, בעיות שינה ואובדן עניין בעבודה ובתחביבים. הם נוטים יותר לחוות תסמינים כמו כעס, תוקפנות, התנהגות פזיזה ושימוש בסמים.

נשים

נשים נוטות יותר לחוות תסמינים כמו רגשות אשם מובהקים, שינה מוגזמת, אכילת יתר ועלייה במשקל. דיכאון אצל נשים מושפע גם מגורמים הורמונליים במהלך המחזור החודשי, הריון וגיל המעבר. למעשה, דיכאון לאחר לידה משפיע על עד 1 מכל 7 נשים לאחר הלידה.

בני נוער

עצבנות, כעס ותסיסה הם לרוב הסימפטומים הבולטים ביותר בקרב בני נוער מדוכאים – לא עצב. הם עשויים גם להתלונן על כאבי ראש, כאבי בטן או כאבים פיזיים אחרים.

מבוגרים יותר

מבוגרים נוטים להתלונן יותר על הסימנים והתסמינים הגופניים ולא הרגשיים: דברים כמו עייפות, כאבים ולא מוסברים ובעיות זיכרון. הם עשויים גם להזניח את המראה האישי שלהם ולהפסיק ליטול תרופות קריטיות לבריאותם.

סוגי דיכאון

דיכאון מגיע בצורות וצורות רבות. בעוד שהגדרת החומרה – בין אם היא קלה, בינונית או חמורה – יכולה להיות מורכבת, הידיעה איזה סוג יש לך עשויה לעזור לך לנהל את הסימפטומים שלך ולקבל את הטיפול היעיל ביותר.

דיכאון קל ובינוני

אלה הסוגים הנפוצים ביותר. יותר מאשר פשוט להרגיש כחול, הסימפטומים של דיכאון קל יכולים להפריע לחיי היומיום שלך, לגזול ממך שמחה ומוטיבציה. תסמינים אלה מועצמים בדיכאון בינוני ויכולים להוביל לירידה בביטחון ובהערכה העצמית.

דיכאון חוזר ונשנה (דיסתימיה)

דיסתימיה היא סוג של דיכאון כרוני "בדרגה נמוכה". יותר ימים מאשר לא, אתה מרגיש דיכאון קל או בינוני, אם כי ייתכן שיש לך תקופות קצרות של מצב רוח רגיל.

הסימפטומים של דיסתימיה אינם חזקים כמו תסמיני הדיכאון החמור, אך הם נמשכים זמן רב (שנתיים לפחות).

יש אנשים שחווים פרקי דיכאון גדולים בנוסף לדיסתימיה, מצב המכונה "דיכאון כפול".

אם אתם סובלים מדיסתימיה, אתם עלולים להרגיש שתמיד הייתם בדיכאון. או שאתה עלול לחשוב שמצב הרוח הנמוך המתמשך שלך הוא "בדיוק כמו שאתה."

דיכאון גדול או קליני

דיכאון מז'ורי (הידוע גם בשם הפרעת דיכאון מג'ורי) הוא הרבה פחות שכיח מאשר קל או בינוני ומאופיין בתסמינים חמורים ובלתי פוסקים.

ללא הפרעה, הפרעת דיכאון קשה נמשכת בדרך כלל כחצי שנה.

יש אנשים שחווים רק פרק דיכאוני אחד במהלך חייהם, אך דיכאון חמור יכול להיות הפרעה חוזרת.

דיכאון לא טיפוסי

דיכאון לא טיפוסי הוא תת-סוג שכיח של הפרעת דיכאון גדולה עם דפוס סימפטומים ספציפי. זה מגיב טוב יותר לטיפולים ותרופות מסוימים מאשר לאחרים, כך שזיהוי זה יכול להיות מועיל.

אנשים הסובלים מדיכאון לא טיפוסי חווים מתיחת מצב רוח זמנית בתגובה לאירועים חיוביים, כמו לאחר קבלת חדשות טובות או בזמן בילוי עם חברים.

תסמינים אחרים כוללים עלייה במשקל, תיאבון מוגבר, שינה מוגזמת, תחושה כבדה בידיים וברגליים ורגישות לדחייה.

הפרעה רגשית עונתית (SAD)

עבור אנשים מסוימים, שעות האור המופחתות של החורף מובילות לסוג של דיכאון המכונה הפרעה רגשית עונתית (SAD). SAD משפיע על כ -1% עד 2% מהאוכלוסייה, במיוחד נשים וצעירים. SAD יכול לגרום לך להרגיש כמו אדם שונה לחלוטין ממי שאתה בקיץ: חסר תקווה, עצוב, מתוח או לחוץ, ללא עניין בחברים או פעילויות שאתה אוהב בדרך כלל. SAD מתחיל בדרך כלל בסתיו או בחורף כאשר הימים מתקצרים ונותרים עד לימי האביב הבהירים יותר.

גורמים וגורמי סיכון

בעוד שלמחלות מסוימות יש סיבה רפואית ספציפית, מה שהופך את הטיפול לפשוט, דיכאון הוא הרבה יותר מסובך. תרופות מסוימות, כמו ברביטורטים, קורטיקוסטרואידים, בנזודיאזפינים, משככי כאבים אופיואידים ותרופות ספציפיות ללחץ דם יכולות לגרום לתסמינים אצל אנשים מסוימים – כמו גם תת פעילות של בלוטת התריס (בלוטת יותרת התריס). אך לרוב, דיכאון נגרם על ידי שילוב של גורמים ביולוגיים, פסיכולוגיים וחברתיים שיכולים להשתנות באופן פרוע מאדם אחד לאחר.

למרות מה שראית אולי במודעות טלוויזיה, קראת במאמרים בעיתונים, או אולי אפילו שמעת מרופא, דיכאון הוא לא רק תוצאה של חוסר איזון כימי במוח, שיש בו יותר מדי או מעט מדי חומר כימי במוח שיכול להיות פשוט נרפא בתרופות. גורמים ביולוגיים בהחלט יכולים למלא תפקיד בדיכאון, כולל דלקת, שינויים הורמונליים, דיכוי מערכת החיסון, פעילות חריגה בחלקים מסוימים של המוח, חסרים תזונתיים ותאי מוח מתכווצים. אך גם גורמים פסיכולוגיים וחברתיים – כמו טראומה בעבר, שימוש בסמים, בדידות, הערכה עצמית נמוכה ובחירות באורח החיים – יכולים למלא חלק עצום.

גורמי סיכון שיכולים לגרום לך להיות פגיעים יותר

דיכאון נובע לרוב משילוב של גורמים, ולא מסיבה אחת. לדוגמא, אם עברת גירושין, אובחנת כסובלים ממצב רפואי קשה, או שאיבדת את עבודתך, הלחץ עלול לגרום לך להתחיל לשתות יותר, אשר בתורו יכול לגרום לך לסגת ממשפחה וחברים. גורמים אלה יחד עלולים לגרום לדיכאון.

להלן דוגמאות לגורמי סיכון העלולים לגרום לך להיות רגישים יותר:

בדידות ובידוד. יש קשר חזק בין בדידות לדיכאון. לא רק שחוסר תמיכה חברתית יכול להגביר את הסיכון שלך, אלא שדיכאון יכול לגרום לך לסגת מאחרים, ולהחמיר את תחושות הבידוד. קיום חברים קרובים או משפחה שאיתם תוכלו לדבר יכול לעזור לכם לשמור על נקודת מבט על הנושאים שלכם ולהימנע מהצורך להתמודד לבד עם בעיות.

בעיות זוגיות או זוגיות. בעוד שרשת מערכות יחסים חזקות ותומכות יכולה להיות מכריעה לבריאות נפשית טובה, מערכות יחסים בעייתיות, אומללות או פוגעניות יכולות להיות בעלות השפעה הפוכה ולהגדיל את הסיכון לדיכאון.

חוויות חיים מלחיצות אחרונות. שינויים משמעותיים בחיים, כמו שכול, גירושין, אבטלה או בעיות כלכליות יכולים לעיתים קרובות לגרום לרמות מוחצות של אנשים ולהעלות את הסיכון ללקות בדיכאון.

מחלה כרונית או כאב. כאב לא מנוהל או שאובחן כחולה במחלה קשה, כמו סרטן, מחלות לב או סוכרת, יכול לגרום לתחושות של חוסר אונים וחוסר אונים.

היסטוריה משפחתית של דיכאון. מכיוון שהוא יכול לפעול במשפחות, סביר להניח שיש אנשים שיש להם רגישות גנטית לבעיה. עם זאת, אין גן "דיכאון" יחיד. ורק מכיוון שקרוב משפחה קרוב סובל מדיכאון, אין זה אומר שגם אתה תסבול. הבחירות שלך באורח החיים, מערכות היחסים וכישורי ההתמודדות שלך חשובים בדיוק כמו הגנטיקה.

אִישִׁיוּת. בין אם תכונות האישיות שלך עוברות בתורשה מההורים שלך או תוצאה של חוויות חיים, הן יכולות להשפיע על הסיכון לדיכאון. לדוגמה, אתה עלול להיות בסיכון גדול יותר אם אתה נוטה לדאוג יתר על המידה,  שיקוף של חיים שליליים, להיות ביקורתי מאוד או לסבול מהערכה עצמית נמוכה.

טראומה או התעללות בגיל הרך. לחצים מוקדמים בחיים כמו טראומה בילדות, התעללות או בריונות יכולים לגרום לך להיות רגישים יותר למספר מצבים בריאותיים עתידיים, כולל דיכאון.

שימוש באלכוהול או בסמים. שימוש לרעה בחומרים עלול להתרחש במקביל לדיכאון. אנשים רבים משתמשים באלכוהול או בסמים כאמצעי לתרופות עצמיות במצב הרוח שלהם או להתמודד עם לחץ או רגשות קשים. אם אתה כבר בסיכון, שימוש לרעה באלכוהול או בסמים עלול לדחוף אותך מעבר לקצה. ישנן עדויות לכך שמי שמתעלל במשככי כאבים אופיואידים נמצא בסיכון גבוה יותר לדיכאון.

הגורם לדיכאון עשוי לעזור בקביעת הטיפול

הבנת הגורם הבסיסי לדיכאון שלך עשויה לעזור לך להתגבר על הבעיה. לדוגמא, אם אתם חשים בדיכאון בגלל עבודה ללא מוצא, הטיפול הטוב ביותר עשוי להיות מציאת קריירה מספקת יותר במקום פשוט ליטול נוגד דיכאון. אם אתה חדש בתחום ומרגיש בודד ועצוב, מציאת חברים חדשים ככל הנראה תעניק לך יותר מצב רוח מאשר ללכת לטיפול. במקרים כאלה, הדיכאון מתוקן על ידי שינוי המצב.

בין אם אתה מסוגל לבודד את הסיבות ובין אם לאו, הדבר החשוב ביותר הוא להכיר בכך שיש לך בעיה, לפנות לתמיכה ולבצע אסטרטגיות התמודדות שיכולות לעזור לך להרגיש טוב יותר.

מה אתה יכול לעשות כדי להרגיש טוב יותר

כשאתה בדיכאון, זה יכול להרגיש כאילו אין אור בקצה המנהרה. אבל יש הרבה דברים שאתה יכול לעשות כדי להרים ולייצב את מצב הרוח שלך. המפתח הוא להתחיל בכמה מטרות קטנות ולאט לאט לבנות משם, לנסות לעשות קצת יותר בכל יום. להרגיש טוב יותר לוקח זמן, אבל אתה יכול להגיע לשם על ידי בחירה חיובית עבור עצמך.

פנה לאנשים אחרים. בידוד מתדלק דיכאון, אז פנו לחברים ואהובים, גם אם מתחשק לכם להיות לבד או לא רוצים להוות נטל לאחרים. הפעולה הפשוטה של ​​לדבר עם מישהו פנים אל פנים על מה שאתה מרגיש יכולה לעזור מאוד. האדם שאתה מדבר איתו לא צריך להיות מסוגל לתקן אותך. הם רק צריכים להיות מאזינים טובים – מישהו שיקשיב בקשב בלי להיות מוסח או לשפוט אותך.

תתחיל לזוז. כשאתה בדיכאון, פשוט לקום מהמיטה יכול להיראות מרתיע, שלא לדבר על להתאמן. אך פעילות גופנית סדירה יכולה להיות יעילה כמו תרופות נוגדות דיכאון בהתמודדות עם תסמיני הדיכאון. צאו לטיול קצר או שימו מוזיקה ורקדו מסביב. התחל בפעילויות קטנות ובנה משם.

לאכול דיאטה מחזקת מצב רוח. צמצם את צריכת המזונות שלך שיכולים להשפיע לרעה על מצב הרוח שלך, כגון קפאין, אלכוהול, שומני טרנס, סוכר ופחמימות מזוקקות. והגבירו חומרים מזינים המשפרים את מצב הרוח כמו חומצות שומן אומגה 3.

מצא דרכים להתקשר שוב עם העולם. בילו קצת זמן בטבע, דאגו לחיית מחמד, התנדבו, קחו תחביב שנהגתם ליהנות ממנו (או התחילו לחדש). בהתחלה לא תרגיש, אבל ככל שתשתתף שוב בעולם, תתחיל להרגיש טוב יותר.

מתי לפנות לעזרה מקצועית

אם לא די בתמיכה מצד המשפחה והחברים ושינויים חיוביים באורח החיים, ייתכן שהגיע הזמן להיעזר באיש מקצוע בתחום בריאות הנפש. ישנם טיפולים יעילים רבים לדיכאון, כולל:

תֶרַפּיָה. התייעצות עם מטפל יכולה לספק לך כלים לטיפול בדיכאון ממגוון זוויות ולהניע אותך לנקוט בפעולה הדרושה. טיפול יכול גם להציע לך את הכישורים והתובנות כדי למנוע את חזרת הבעיה.

טיפול תרופתי עשוי להיות הכרחי אם אתה מרגיש אובדני או אלים. אך למרות שזה יכול לעזור להקל על תסמיני דיכאון אצל אנשים מסוימים, זה לא מרפא והוא בדרך כלל לא פתרון לטווח ארוך. זה מגיע גם עם תופעות לוואי וחסרונות אחרים ולכן חשוב ללמוד את כל העובדות כדי לקבל החלטה מושכלת.

כתבות אחרונות

בחירת העורכים